Ga je dit jaar op vakantie naar een van de Scandinavische landen? Vergeet dan zeker niet een sauna op te zoeken. Landen zoals Noorwegen en Finland staan bekend om hun uiterst goede sauna’s die iedereen in andere landen probeert naar te bootsen. De echte Scandinavische sauna’s worden warm gestookt op hout, dus hier komt geen elektriciteit aan te pas.

Cultuur

Vooral in Finland hoort het sauna ritueel bij hun cultuur. De gemiddelde Fin gaat ongeveer 5x per week naar de sauna! De Finnen leven voor het euforische gevoel en zien de sauna als een manier van ontspanning en reiniging. Ook zie je in Finland dat men sociale contacten ontmoet in de sauna. Als je bijvoorbeeld een zakelijke afspraak hebt, kan dit worden gedaan in de sauna, dat vindt men in Finland heel normaal.

Ontspanning en gezondheid

Ook worden er activiteiten voor de zowel mentale als fysieke gezondheid gehouden in de sauna; yoga is hier een duidelijk voorbeeld van. De mensen die regelmatig een bezoekje nemen aan de sauna vertellen dat ze letterlijk en figuurlijk beter in hun vel zitten en zullen ook niet zomaar stoppen met het bezoeken van hun favoriete plek. Voor hen is dit een belangrijk deel in hun leven.

Verschillende regels in verschillende landen

In sommige (Scandinavische) landen heb je regels in de sauna zoals het dragen van badkleding of gescheiden sauna’s (man/vrouw). Dus voordat je een bezoekje maakt, vraag wel eerst naar het regelement van de sauna waar je heen wil. Als je namelijk met je partner in de sauna wil zitten, moet het niet een geschieden sauna zijn. Ben ook goed voorbereid op je bezoek en neem een degelijke saunahanddoek mee. Dit maakt je bezoek ook een stuk aangenamer, omdat je handdoek bijvoorbeeld niet de hele tijd van je lichaam afglijdt.

Op vakantie naar Scandinavië? Neem een bezoekje aan de sauna’s!

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *