Soorten verrekijkers.

Voordat je bovenstaande vraag kunt beantwoorden, is het handig om even een kleine inventarisatie te maken van de soorten, afmetingen en mogelijkheden van een monokijker of verrekijker.

 

Een verrekijker zoals iedereen wel kent heb je in veel soorten en maten. Het ligt er maar net aan waar je je kijker voor wilt gebruiken.

 

Een mono verrekijker is een kijker waar je met maar een oog doorheen kijkt. Deze kijkers zijn kleiner en lichter en dus handiger mee te nemen dan een verrekijker. Een ander voordeel van deze kijker is dat je nog een oog overhoudt om de omgeving in de gaten te houden. Een nadeel is weer dat, wanneer je maar met een oog kijkt, het gevoel voor diepte minder wordt.Een monokijker wordt overigens ook gebruikt door slechtzienden in bijvoorbeeld een klaslokaal om op het bord te kijken.

 

Een ideale compacte verrekijker of een kleine verrekijker voor op een camping voor de vrijetijdsgebruiker is een kijker die tien keer vergroot, meer heb je niet nodig.

 

Doel van het gebruik van de verrekijker.

-Wil je met je verrekijker vogels spotten, kies dan voor een compacte kijker, die niet extreem vergroot.

-Op het water heb je een kijker nodig met stikstofvulling zodat er geen vocht in de kijker komt.

-Ga je op safari, dan moet je kijker bestand zijn tegen stof en stevig zijn.

-Een goede nachtkijker moet een kijker zijn waar voldoende licht door op je oog valt.

Als je op jacht gaat moet je je in de winkel laten adviseren over het schemergetal van de kijker.

 

Een lichtgewicht verrekijker is handig als je reist met weinig bagage en overnacht in een klein tentje met weinig ruimte.

 

Tenslotte:

Uiteindelijk is behalve het doel waar je je kijker voor gaat gebruiken ook je eigen ervaring belangrijk. Laat je deskundig adviseren in een winkel voordat je de keuze maakt of je een (compacte) verrekijker of een monoculair kopen gaat. lees meer….

Kleine verrekijker voor op de camping

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *