Ouderwetse zaklamp

Onderweg naar de vakantiebestemming en tijdens het verblijf op de camping is het handig om in het bezit te zijn van een goede zaklamp. Juist daarom is het vervelend om te merken dat de apps voor je smartphone soms niet doen wat je wilt. Is het daarom weer tijd voor de ouderwetse zaklamp?

Recent nog werd bekend gemaakt dat het Japanse bedrijf Trend Micro erachter was gekomen dat telefoons waarop Android 5.1 of een oudere versie is geïnstalleerd getroffen kunnen worden door zogeheten malware. Dit is schadelijke software die ervoor zorgt dat er allerlei ongewenste handelingen uitgevoerd worden of dat de telefoon niet meer presteert als tevoren.

Code

De ouderwetse zaklamp is dus nog zo gek niet, want bepaalde (inmiddels weggehaalde) apps uit Google’s Play Store deden meer dan waarmee geadverteerd werd. Ze maakten gebruik van een bepaalde code (om precies te zijn  ANDROIDOS_GODLESS.HRX), die de apps in staat stelde de beheerdersfunctionaliteit uit te schakelen. Deze optie uitschakelen hoeft niet erg te zijn. Extra software kan ook buiten de Play Store geïnstalleerd worden en standaard software, geleverd door de fabrikant, kan verwijderd worden. Het wordt alleen minder leuk wanneer je er niet zelf voor kiest.

Opvallend genoeg is de code onderdeel van een open source project dat erop gericht is om toegang te verkrijgen tot de beheerdersfuncties. De bedenkers van de apps moeten gedacht hebben dat het wel erg makkelijk werd om zo hun kwaadwillende apps te schrijven. Naast de code om toegang te krijgen zorgden ze ervoor dat na installatie de app allerlei commando’s zou aanroepen, die de installatie van extra -en dus meer schadelijke- software mogelijk zou maken. Uiteindelijk zou de eigenaar van de telefoon zich gedwongen zien om de telefoon te mijden, want deze zou niet meer te gebruiken zijn.

Zaklamp

Hoewel de apps inmiddels zijn verdwenen uit de Play Store, kunnen kwaadwillenden op ieder moment nieuwe apps toevoegen die dergelijke opties bevatten. Omdat een zaklamp app veel gedownload is, hebben de makers het op deze apps voorzien. Naast de niet correct werkende zaklamp app waren er ook apps te vinden die de Wi-Fi-instellingen zouden beheren en waren er apps te vinden die kopieën leken van populaire spellen.

Een alternatief zou het kopen van een echte zaklamp kunnen zijn. Dan hoef je geen zorgen te maken over de vermeende kwaadwillende apps. Nadeel is wel dat je nu twee apparaten nodig hebt; een smartphone en een zaklamp. De vraag is of je beide apparaten tegelijkertijd nodig hebt.

Wanneer je het voor de ruimte doet, geen zaklamp meenemen op vakantie, dan is dat echt niet meer nodig. De Maglite Solitaire is bijvoorbeeld geschikt om aan een sleutelbos te hangen en heeft een bereik van maar liefst 55 meter. Toch moet je in het donker mogelijk eerst op zoek gaan naar een sleutelbos waar deze Maglite aan vast zit. Dan is het beter om een iets grotere zaklamp aan te schaffen. Bijvoorbeeld eentje die je op kunt hangen aan een tenthaakje of een haakje in de caravan. Dit is wel mogelijk met de Coleman Easy Hanging Lantern, hoewel het hier meer om een lantaarn dan een zaklamp gaat.

Voor wie de beslissing neemt om niet meer gebruik te maken van een smartphone app, is er de website Zaklamp.com. Op de website is een ruim aanbod van kwalitatief goede zaklampen te vinden. Dit is dan een eerste stop op weg naar de camping!

Tijd voor de ouderwetse zaklamp?

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *